Elinkeinoelämän itsesääntelyllä pyritään täydentämään lakisääteisiä menettelytapoja sekä auttamaan yhtiöitä lain tulkinnassa ja soveltamisessa. Arvopaperimarkkinayhdistyksen antamat suosituskokoelmat, Hallinnointikoodi ja Ostotarjouskoodi, ovat keskeinen osa pörssiyhtiöiden itsesääntelyä. Itsesääntelynä voidaan pitää myös muita laajemmin sovittuja markkinakäytäntöjä ja malliasiakirjoja. Itsesääntelylle tyypillistä on yhtiöiden vapaaehtoinen sitoutuminen itseääntelynormistoon.
Itsesääntelyn merkitys on tunnistettu myös lainsäädännössä. Arvopaperimarkkinalain 11 luvun 28 §:ssä säädetään pörssiyhtiöiden velvollisuudesta kuulua itsesääntelytoimielimeen, joka on antanut suositukset julkisia ostotarjouksia koskeviin menettelytapoihin. Arvopaperimarkkinayhdistys on ottanut mainitun toimielimen tehtävät julkaisemalla Ostotarjouskoodin vuonna 2013. Ostotarjouskoodi sisältää mm. suositukset kohdeyhtiön johdon toiminnasta julkisessa ostotarjouksessa ja määräysvallan ylläpitämistä koskevista sopimusperusteisista rakenteista.
Ostotarjouskoodin lisäksi Arvopaperimarkkinayhdistys ylläpitää corporate governance -käytäntöjä laajemmin ohjaavaa Hallinnointikoodia. Hallinnointikoodi sisältää suositukset yhtiökokouksesta, hallituksesta, hallituksen valiokunnista, toimitusjohtajasta, muusta johdosta, palkitsemisesta, sisäisestä valvonnasta, riskienhallinnasta ja sisäisestä tarkastuksesta, sisäpiirihallinnosta, tilintarkastuksesta sekä edellä mainituista asioista tiedottamisesta. Hallinnointikoodi pyrkii edistämään tehokasta hallitustyöskentelyä ja hallinnoinnin avoimuutta. Hallinnointikoodin suositukset on laadittu ns. noudata tai selitä –periaatteen mukaisesti. Hallinnointikoodin suosituksista on toisin sanoen mahdollista poiketa, mutta tällöin yhtiön on esitettävä perustelut poikkeamalle.
Suomen ensimmäinen corporate governance -suositus annettiin vuonna 1997 Keskuskauppakamarin ja Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (nykyinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK) toimesta. Samat tahot yhdessä Hex Oyj:n kanssa (nykyinen Nasdaq Helsinki Oy) asettivat työryhmän uudistamaan suosituksia vuonna 2003. Työryhmän työn pohjalta annettiin saman vuoden lopussa Suositus listayhtiöiden hallinnointi- ja ohjausjärjestelmistä (Corporate Governance), jota on päivitetty vuosina 2008 ja 2010. Nykyään voimassaoleva Hallinnointikoodi julkaistiin vuonna 2015 ja se astui voimaan 1.1.2016.
Myös Helsingin pörssin sääntöjä voidaan pitää osana itsesääntelyä, sillä yhtiöt sitoutuvat noudattamaan niitä listautumalla Helsingin pörssiin. Helsingin pörssin säännöt edellyttävät pörssiyhtiöitä myös noudattamaan Hallinnointikoodin suosituksia noudata tai selitä –periaatteen mukaisesti. Tästä poikkeuksena ovat esimerkiksi ulkomaiset pörssiyhtiöt, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan muun päämarkkinapaikan hallinnointisuosituksia.
Pörssin ulkopuolella toimivien listaamattomien yhtiöiden corporate governancea kehitetään Keskuskauppakamarin antamalla asialuettelolla listaamattomien yhtiöiden hallinnoinnin kehittämiseksi. Asialuettelon noudattaminen perustuu vapaaehtoisuuteen.