Arvopaperimarkkinayhdistyksen suositus suunnatuista osakeanneista

Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallitus on 30.9.2024 päättänyt antaa suosituksen suunnatuista osakeanneista. Suositusta sovelletaan 1.12.2024 tai sen jälkeen julkistettaviin suunnattuihin osakeanteihin.

Suosituksen tarkoituksena on ohjata ja edistää hyvää arvopaperimarkkinatapaa. Suositus käsittelee suunnattuihin osakeanteihin liittyvien tietojen julkistamista erityisesti suunnatun osakeannin perustelujen ja hinnoittelun osalta. Suositus on tarkoitettu noudatettaviksi sellaisenaan, eikä siihen sovelleta noudata tai selitä -periaatetta. Suosituksen lisäksi tiedottamisessa on otettava huomioon lainsäädännöstä ja kauppapaikan säännöistä tulevat vaatimukset.

Suosituksessa kuvatun hyvän arvopaperimarkkinatavan lisäksi suosituksen perusteluissa kuvataan myös osakeyhtiölain (OYL) säännösten sisältöä ja soveltamiskäytäntöä. Suosituksen perusteluissa esitetyn kuvauksen mukainen toiminta ei sellaisenaan takaa, että suunnattu osakeanti täyttää OYL:n vaatimukset. Yhtiöiden on itse varmistuttava suunnatuille osakeanneille OYL:ssa säädettyjen edellytysten täyttymisestä kussakin yksittäistapauksessa.

Arvopaperimarkkinayhdistys ilmoitti 7.11.2023 selvittävänsä tarvetta suunnattuja osakeanteja koskevalle itsesääntelylle. Arvopaperimarkkinayhdistyksen näkemyksen mukaan suunnattuja osakeanteja koskevat osakeyhtiölain säännökset toimivat sinänsä lainsäätäjän tavoitteiden mukaisesti. Sen sijaan suunnattuja osakeanteja koskevien tietojen julkistamiseen liittyvää markkinakäytäntöä on tarvetta kehittää ja yhdenmukaistaa. Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallitus antoi siksi markkinatapalautakunnalle toimeksiannon valmistella suunnattuja osakeanteja koskevaa itsesääntelyä. Työssä on otettu huomioon myös Ruotsissa voimassa oleva vastaava itsesääntely.

Suositusluonnos julkaistiin lausunnoille 28.3.2024. Lausuntoaika päättyi 3.5.2024. Arvopaperimarkkinayhdistys sai suositusluonnoksesta yhteensä 11 lausuntoa. Lausunnonantajat kannattivat yksimielisesti suosituksen antamista. Osa lausunnonantajista esitti kuitenkin yksityiskohtaisia kommentteja suositusluonnokseen ja sen perusteluihin. Suositusta ja sen perusteluja on muokattu annettujen lausuntojen perusteella.